Senaryo Hizmeti

Senaryo hizmeti, dizi, film ve reklamlar için özellikle aranan işlemlerin başında olarak görülse de içerik işi yapılan her ortamda bir senaryoya ihtiyaç duyulmaktadır. Kısacası senaryo dijital içerik üretimlerinin hepsinde olması gereken ve işlerin daha başarılı olmasını sağlayan başlıca unsurlar arasında yer almaktadır.

Bizde sizlere bugün senaryo hizmeti hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Senaryo nedir? Senaryo nasıl yazılır? Gibi bu alanda merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz. Öncelikle senaryo nedir? Sorusunu yanıtlamak gerekirse; senaryo bir olayın kamera karşısına geçmeden önce yönetmenin ya da yapımcının bu işe para yatırmasını ve hedef kitle ile buluşturmasına yarayan ana malzemedir.

senaryo hizmeti

Senaryo ne kadar iyi ise hedef kitleye tanıtılma ihtimali de o kadar yüksektir. Öncelikle senaryo hazırlandıktan sonra yapımcı ve yönetmenler için sinopsis ve tretmanda gerçekleştirilmek zorundadır. Aslında iyi senaristler tretman(uzun özet) ve sinopsisi(kısa özet) senaryo oluşturmadan önce de yazabilmektedir. Peki, senaryo nasıl yazılır ve nasıl kurgulanır sorularınızı yanıtlayalım. Öncelikle senaryoya başlamadan önce yapılması gereken bazı yazılı olmayan kurallar bulunmaktadır. Bir senaryo hizmeti yazmadan önce mutlaka taslağının oluşturulması gerekmektedir.

İlk başta senaryo da geçecek karakterlerinizi iyi tanımanız ve bu karakterlerin yapılarını iyi bilmeniz gerekmektedir. Kendi karakterlerinizi tanımazsanız asla başarılı bir senaryo hizmeti sunamazsınız. Karakterlerin iskeletleri belli olduktan sonra etli yapı kısmı ele alınmalıdır. Etli kısım ise; tamamen olay örgüsünü anlatmaktadır. Unutmayın ki olay örgünüz ne kadar başarılı ise senaryonuz o kadar güzel ve hedef kitleye hitap eder şekilde olacaktır.
Şimdi sizler için senaryonun yapım aşamalarını tek tek ele alacağız.

Ancak bu kısma geçmeden önce senaryo formatlarından sizlere bahsetmek isteriz. Dünya genelinde iki tür senaryo formatı bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve en çok kullanılanı Fransız formatıdır. Diğeri ise Hollywood tarafından da kullanılan Amerikan formatıdır.

senaryo hizmeti

Bu iki formatı birbirinden ayıran tek bir nokta vardır. İki format tipinde de sol üst tarafta mekân sağ üst tarafta zaman yer alırken; Fransız formatında sayfanın sol tarafında tretman(diyalogların mizanpajı) sağ tarafta ise diyaloglar yer almaktadır. Ancak Amerikan formatında tretman ve diyaloglar alt alta yazılmaktadır. Senaryo hizmeti hakkında format bilgisini de verdiğimize göre senaryo yazım aşamalarına geçebiliriz.

Öncelikle senaryo hizmeti vermek ya da senaryo danışmanlığı almak istiyor iseniz mutlaka yazımızın devamında bahsedeceğimiz özelliklere yazım aşamasında dikkat etmeniz gerekmektedir. Bir senaryonun olmazsa olmaz kısımları bulunmaktadır. Belirlediğiniz hedef kitlenize hitap edecek şekilde karakterlerinizi, mekân ve zamanlarınızı ayarlamalısınız. Bu doğrultular üzerinde de başarılı bir diyalog çalışması gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Öncelikle senaryoda dikkat edilmesi gereken husus şunlardır:

Giriş-Gelişme-Sonuç

Bu kısım, serim-düğüm-çözüm ya da kuruluş- yüzleşme- çözülme olarak da ele alınabilmektedir. Senaryolarda her bir sayfa bir dakikaya tekâmül etmektedir. Bu da demek oluyor ki bir film ya da dizi için en az 100-120 sayfa arası bir senaryo hazırlanmalı ve ona göre çekimler başlamalıdır. Giriş kısmı denilen yerde çok fazla diyaloglara yer verilmemelidir. Bu kısımda asıl amaç hedef kitleye karakterleri tanıtabilmek ve merak uyandırıcı bir olay örgüsünün içerisine çekilmelerine imkân tanımaktır. Giriş kısmı senaryosu en az 15-20 sayfa (dakika) olmalıdır.

senaryo hizmeti fiyatı

Gelişme kısmında ise maceraya çağrı başlamalı ve karakterin bir mentörle tanışması sağlanmalıdır. Buraya yüzleşme denmesinin en büyük sebebi budur. Karakter baş edemeyeceği bir olayla karşı karşıya kalır, ne yapacağını bilemez ve hedef kitlenin karakterin ne yağacağını merak etmeleri sağlanır. Mutlaka mentörle ilk tanışmada karakter değişimi kabul etmez ve olay her ne ise onda başarılı olamayacağı düşündürülür.
Sonuç kısmında ise bir çözülme meydana gelir karakter yaşanılan ikinci olay karşısında mentörün çağrısını reddedemez ve değişimi kabul eder. Senaryo hizmeti anlatımları genellikle daha kavranabilir hale gelebilmesi için verilecek bir örnek varsa bu da süper kahramanların hikâyeleridir.

Bildiğiniz üzere her kahraman dünyayı kurtarmak ister lakin başarılı olamayacağını düşünür, sonra karşısına bir mentör çıkar ve hala mentörün çağrısına cevap vermez. Ardından bir mecburi koşul ortaya çıkartılır, misal sevdiği kız kaçırılır. Bu durumda süper kahraman 2. Çağrıyı reddetmez ve kötülerle savaşarak sevdiği kadını ya da dünyayı kurtarır.
Bu kısımlara dikkat edilerek yazılan senaryolar her zaman başarılı sonuçlar elde etmenize yardımcı olmaktadır. Siz firma olarak bir senaryo hizmeti almak istiyor ya da yazmış olduğunuz senaryolar için danışmanlık almak istiyor iseniz hemen bizlerle görüşmenizi ve bu konu hakkında daha detaylı bilgi almanızı önermekteyiz.

Scroll to Top